Site map

Folkekulturværkstedet

Broby Gamle Skole

Forside
Arrangementer
Debatsiden
Grupper og -værksteder
Udgivelser
Folk og Musik
Arkivet
Foreningen
Kontakt
Her finder du os
Nyttige links
Søg

Velkommen til oversigten med arrangementer

 

Se årsudgaverne af vort blad her

 

Man er altid velkommen til selv at lave arrangementer på skolen. Kontakt Folkekulturværkstedet for praktiske detailer.

 

 

  

2024

9 marts

lørdag 12 - 13

Generalforsamling

Se indkaldelsen her

Husk kontingent

   

9 marts

lørdag 14 - 17

Baggårdsmusikanterne

Sonni Blom Christensen: sang, guitar, savblad

Søn af gårdsangerparret Herman og Ulla. Tredje generations gårdsanger.

Jacob Hogrebe: Harmonika, sang

Gennem 10 år fast akkompagnatør for den legendariske gårdmusikant Perletand.

Nina Hogrebe: Sang, tommestok

Kom til en festlig 30 års jubilæumskoncert med de gamle gårdmusikanters lærlinge. Der bydes på numre som ”Gå med i lunden” og ”Titte til hinanden.” Dertil kommer gårdsange som Den arbejdsløses sang og Jeg er sigøjner. Desuden bliver det muligt for publikum at synge med på sømandssange og værtshusslagere. Det hele krydres med sjove anekdoter fra en svunden tid, hvor pengene blev kastet ned i avispapir.

Jacob fortæller om nogle af de mennesker, som har inspireret ham: Gamle spillemænd, gårdmusikanter, kurdere, sigøjnere og De Splittergale, og beretter om et langt liv med musikken.

Det vil også muligt at købe bogen ”Den Splittergale Spillemand”, et portræt af Jacob Hogrebe, af Thorkil Green Nielsen.

Se mere på www.baggaardsmusik.dk

Pris 100 kr, medlemmer 80 kr, børn og unge halv pris

 

 

16 marts

lørdag        13.30 - 16.30

Kulturbro Sri Lanka-Danmark

Den første af tre dage i år med kulturelle byttehandler, sang, musik, dans og historier, hvor børn og voksne møder nu Sri Lanka/Indien sammen med den danske kultur, og senere i år fra Polen og Chile.

Vi laver et kulturelt møde, som vi kalder en byttehandel, mellem to kulturer for at skabe nye impulser, blive inspireret af hinanden og indimellem smelte sammen. Et møde, der ikke bare inddrager hovedet, men er et møde gennem krop og sanser.

Vi bruger sang, dans, leg og fortællinger og væver de to kulturer sammen som skaber sin egen dynamik og inviterer folk til at deltage i sang og dans. For sangen, dansen, legen og fortællingen kender ingen landegrænser - her har vi et fælles sprog.

Under traditionerne flyder en fælles strøm.  Alle traditioner har nogle egenskaber, men vi har også nogle fælles elementer. Vi givet de særlige kendetegn fra de forskellige kulturer plads og ladet vores fælles elementer smelte sammen til et samlet kunstnerisk udtryk.

Tiahes Thiaharaja kom fra Sri Lanka i 1988 og bor i Holstebro. Hun er uddannet i Sri Lanka som Bharatanatyam danser - sydindisk dans (en 12-årig uddannelse). Hun er uddannet og arbejder som Kulturformidler, Sydindisk danser, lærer. Tiahes underviser og holder foredrag om dans og musik og Sydindisk dans, tamilsk mad og ”Mit livs rejse”. Desuden arbejder hun som tolk, ergoterapeut og familierådgiver. Med Bydelsmødrene og med bekæmpelse af vold i familierne og negativ social kontrol. Tiahes har arbejdet sammen med Folkemusikcentret i Hogager og sammen med Tippe Molsted omkring Bharatanatyam dans og danske ballader.

Pris: 100 kr, børn under 0-4 år gratis, børn og unge 5-18 år halv pris. Billetter i døren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 april

lørdag        13.30 - 16.30

Kulturbro Chile-Danmark

Den anden af tre dage i år med kulturelle byttehandler, sang, musik, dans og historier, hvor børn og voksne nu møder Mapuche kultur fra Chile sammen med den danske kultur, og senere i år fra Polen.

Vi laver et kulturelt møde, som vi kalder en byttehandel, mellem to kulturer for at skabe nye impulser, blive inspireret af hinanden og indimellem smelte sammen. Et møde, der ikke bare inddrager hovedet, men er et møde gennem krop og sanser.

Vi bruger sang, dans, leg og fortællinger og væver de to kulturer sammen som skaber sin egen dynamik og inviterer folk til at deltage i sang og dans. For sangen, dansen, legen og fortællingen kender ingen landegrænser - her har vi et fælles sprog.

Under traditionerne flyder en fælles strøm.  Alle traditioner har nogle egenskaber, men vi har også nogle fælles elementer. Vi givet de særlige kendetegn fra de forskellige kulturer plads og ladet vores fælles elementer smelte sammen til et samlet kunstnerisk udtryk.

Miguel Utreras fra Chile/Norge er skuespiller og sanger, stifter af Teater Renü i Norge og af Etnisk Scenekunst Laboratorie i 1999 i Norge og har gennem de sidste 33 år arbejdet som skuespiller, kulturformidler, organisator og instruktør og traditionsbærer af sin kultur som Mapuche fra Chile. Miguel har udover at være opvokset som Mapuche rejst rundt og besøgt de gamle i mapuchefolk og lært sange, danse, myter og ritualer af dem. Mapuche folket er et urfolk i Chile.

Miguel Utreras synger sange fra Mapuche Kulturen og Andesbjergene og traditionelle sange fra Chile. Samt sange fra bl.a. Violetta Para, Victor Jara der er en vigtig sanger for alle både i Chile og Sydamerika.

Pris: 100 kr, børn under 0-4 år gratis, børn og unge 5-18 år halv pris. Billetter i døren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 april

lørdag 14 - 23

 

EASTWIND

er en unik konstellation af
polske Hałas Duo og danske Klezmerduo:

Program

14-18 Introduktion og musikalsk samvær, danse- og spilleworkshops, kaffepause

18.30 Middag

20-23 Bal, kaffe

Vi skal dybt ind i hjertet af Østeuropa til Transsylvanien, Moldavien, Galicien, Bukovina, Ukraine, Rumænien og Polen.

Her blander den livsbekræftende klezmermusik sig med romatraditionen og den lokale folkemusik i en forrygende og stemningsfuld hyldest til naturen, livet,
festen og mangfoldigheden.

EASTWIND spiller på traditionelle instrumenter, som man ikke hører så ofte herhjemme - drejelire, transsylvansk cello, dulcimer, overtone fløjter og polske trommer som suppleres af harmonika, sopransaxofon og flerstemmig sang.

Jacek Halas er en af pionèrerne indenfor genopblomstringen af den polske folkemusiktradition.

Han vil bl.a. fortælle om møder og udveksling med de gamle spillemænd og dansere, om genoplivningen af det gamle Helligtrekongersspil, hvor folk vandrer udklædte fra hus til hus med musik og sang. Om at rejse i Ukraine og spille sammen med de gamle drejeliremestre. Og om at opbygge dansehus i Poznan og invitere unge indenfor.
Det foregår på letforståeligt engelsk – med mulighed for oversættelse.

Danseworkshop med Halas Duo

Jacek Halas er en fremragende danselærer, der alene med sit kropssprog kan lære selv de mest finurlige danse fra sig. Han har oprettet og er leder af Dansehuset i Poznan og har i årevis beskæftiget sig med traditionelle østeuropæiske folkedanse.

Workshoppen vil være et festligt møde med enkle danse fra Østeuropa, hvor alle kan være med.

Jacek Halas akkompagnerer selv på harmonika og Alicia Choromanska-Halas spiller med på tromme. 

Spilleworkshop med Klezmerduo

Henrik Bredholt (Saxofon, klarinet) og Ann-Mai-Britt Fjord(harmonika) vil stå for spilleworkshoppen, hvor alle instrumenter er velkomne.

Vi skal spille enkle dansemelodier fra Polen, Ungarn og Bukovina, som vi får lov at afprøve til aftenens bal.

Priser: Eftermiddag 100 kr., 80 kr. for medlemmer

Middag 120 kr med tilmelding torsdagen før.

Aften/Bal 120 kr., 100 kr. for medlemmer

Der kan købes kaffe og kage

Billter i døren, men tilmelding af hensyn til spisning senest torsdag med forudbetaling. Gerne for alt hvad man vil deltage i til MobilePay, 8480XR, Folkekulturværkstedet, med oplysning om deltagere og hvad betalingen omfatter.

 

10 maj

fredag 14 - 23

 

Jysk Danseorkester

workshop, bal og musikalske fortællinger

Jysk Danseorkester er garant for et solidt og svingende bal.
Jysk Danseorkester trækker på det store bagkatalog af gode dansemelodier de tilsammen har, og de erfaringer et langt liv med musikken har givet dem. De står alle på skuldrene af nogle der var før, og det har en stor betydning for hvordan de nu på deres måde forvalter musikken og udvikler traditionen.

Jysk Danseorkester har hentet meget inspiration fra samvær med traditionelle danske spillemænd bl.a.: Thomas Thomsen fra Holstebro, Otto Trads og Emil Nikolajsen fra Himmerland, Peder Spillemand fra Vestjylland, Viggo Gade og Karl Skårup fra Thy.

Jysk Danseorkester er:

Stefan Groot: Harmonika, kontrabas, sang og guitar. Lærling hos specielt Thomas Thomsen og Otto Trads, samt Herman gårdsanger og har levet med musikken professionelt og fornøjeligt siden sine unge år.

Ole Spillemand Jensen: Violin, sav, skeer, guitar og sang. Særlig inspireret af Peter Spillemand og Perletand. Har levet en tid som gøgler og gademusikant rundt omkring i Europa.

Ole og Stefan spiller begge i Danseteatret NordenFra og Basseralle Trio og i flere andre sammenhænge.

Henrik Bredholt: Tuba, sopransax og hakkebræt og sang. Har ligeledes et liv i musik bag sig. Specialet er Klezmermusik, hvor han har opsøgt mestre i Syd- og Østeuropa. Har spillet det danske i utallige sammenhænge. Er den ene del af Klezmerduo, og spiller også i Danseteatret NordenFra og Eastwind.

Bente Pindstrup: Kornet og violin. Digter muntert understøttende på sin kornet ind i spillemandsmusikken. Et godt taw på violinen, der har været brugt på mange forskellige scener i det virkelige liv. Spiller i ny og næ med Klaus Pindstrup.

Kirstine Nurdug: Violin. Er ud af spillemandsslægt. Har bl.a. været i mesterlære hos sin far. Derudover har hun opsøgt adskillige personer, sammenhænge og kurser for at videreudvikle sin musik. Bachelor i dans fra Stockholm. Underviser bl.a. på folkemusiklinien på Syddansk Musikkonservatorium, aktiv i Nordisk dans.

Benjamin Beck: Klarinet. I sine teenageår gehørspiller i Højreby spillemandslaug på Lolland. Kandidat i nordisk folkemusik og solist fra konservatoriet, Underviser i musikskole og på folkemusiklinjen på Syddansk musikkonservatorium. Spiller i forskellige konstellationer lige fra traditionel dansk spillemandsmusik, til kunstæstetisk scenemusik og videre i tyrolerorkester til de store oktoberfester.

Program:

14-18 Introduktion og musikalsk samvær, danse- og spilleworkshops, kaffepause

18.30 Middag

20-23 Bal, kaffe

Priser: Eftermiddag 100 kr., 80 kr. for medlemmer

Middag 120 kr med tilmelding torsdagen før.

Aften/Bal 120 kr., 100 kr. for medlemmer

Der kan købes kaffe og kage

Billter i døren, men tilmelding af hensyn til spisning senest torsdag med forudbetaling. Gerne for alt hvad man vil deltage i til MobilePay, 8480XR Folkekulturværkstedet, med oplysning om deltagere og hvad betalingen omfatter.

 

25 maj

lørdag 10.30-22

 

Åbent Folkemusikværksted

Folkekulturværkstedet slår dørene op til en festlig dag med sang, dans og leg for alle aldre

En dag og aften hvor Folkekulturværkstedet giver eksempler på vores arbejde med folkelige udtryksformer i musik, sang, dans og fortælling.
Dagen byder på workshop prægede aktiviteter samt koncerter m.m. for alle aldre, bl.a.:
• Sanglege – kædedans – folkedans/”familiedans”.
• Mundtlig fortælling.
• Koncerter for både store og små.
• Bal om aftenen.

I dagtimerne vil aktiviteterne være for alle og med et særligt fokus på børnefamilier.
Om aftenen er børn velkomne til at deltage, der er dog ikke aktiviteter specifikt tilrettelagt for børn.


Ankomst fra 10:30 – man behøver ikke deltage fra starten eller blive hele dagen.
11-18 Afveksling mellem workshop prægede aktiviteter og koncerter for alle aldre. Medbring madpakke til frokost. Drikkevarer samt kaffe og kage kan købes på stedet.
18-19:30 Aftensmad (NB kræver forudgående tilmelding)
19:30-22 Koncert og bal m.m.

 

Billetter i døren

Pris: 150 kr og gælder for hele dagen. Børn 0-4 år gratis,  børn og unge 5-18 år halv pris,

max familiepris er prisen for 2 voksne og 2 børn

Middag 120 kr for voksne, børn halv pris. Tilmelding torsdagen før.

 

   

1 sept

søndag 10 - 17

Kursus i ballader og hyrderåb

med Elisabeth Groot
Til jer der ønsker at bruge jeres stemmes kraft,
lade jer påvirke og opsluge af historiers og toners medicin og balladernes magiske univers. De gamle nordiske hyrderåb har århundreders traditioner bag sig. Det kan fx være dyrekald, gaderåb, efterligninger og tolkninger af naturlyd eller ursang.

Nærmere beskrivelse samt information om praktiske forhold mm kommer snarest

Kurset koster 350 kr. for medlemmer af Folkekulturværkstedet Broby Gamle Skole og 400 kr. for ikke-medlemmer. 50 kr. mindre for jer under 25 år.

Deltagerprisen inkluderer en let frokost samt kaffe. Drikkevarer kan købes på stedet.

Tilmeldingsfrist 26. august.

Tilmelding sker ved indbetaling på netbank, reg.nr. 1551 konto nr. 2400499. Anfør navne på deltagere samt mobil nr eller email, så I kan kontaktes i tilfælde af ændringer.

 

 

 

 

 

14 sept

lørdag 14 - 23

 

Ceilidh - Barn Dance - Engelske danse       

The English Country dance band:

Lotte Kielberg - klaver og accordion

Stefan Groot – Bas og Sopran Saxophon

Jeremy Newton - Melodion (Diatonisk Harmonika), violin og calling

Per Brink Vilsen - violin

Richard Armitage - Hammer Dulcimer, Bagpipes

Traditionel engelsk folkemusik og -dans er munter og selskabelig underholdning. Alle, erfarne som uerfarne dansere, er velkomne til at komme og høre den livlige musik og prøve dansene under kyndig vejledning.

Se mere om Ceilidh her

Program

14-16 Musikalsk samvær, fortælling,

16-17.30 workshop om dans og musik og traditionen

18 middag

19.30 - 23 bal

Priser  Eftermiddag 100 kr, 80 for medlemmer
Middag 120 kr.
Aften/Bal 120 kr, 100 for medlemmer

Der kan købes kaffe og kage

Billter i døren, men tilmelding af hensyn til spisning senest torsdag med forudbetaling. Gerne for alt hvad man vil deltage i til MobilePay, 8480XR, Folkekulturværkstedet, med oplysning om deltagere og hvad betalingen omfatter.

 

 

 

 

21 sept

lørdag        13.30 - 16.30

Kulturbro Polen-Danmark

Den tredie af tre dage i år med kulturelle byttehandler, sang, musik, dans og historier, hvor børn og voksne nu møder kultur fra Polen.

Vi laver et kulturelt møde, som vi kalder en byttehandel, mellem to kulturer for at skabe nye impulser, blive inspireret af hinanden og indimellem smelte sammen. Et møde, der ikke bare inddrager hovedet, men er et møde gennem krop og sanser.

Vi bruger sang, dans, leg og fortællinger og væver de to kulturer sammen som skaber sin egen dynamik og inviterer folk til at deltage i sang og dans. For sangen, dansen, legen og fortællingen kender ingen landegrænser - her har vi et fælles sprog.

Under traditionerne flyder en fælles strøm.  Alle traditioner har nogle egenskaber, men vi har også nogle fælles elementer. Vi givet de særlige kendetegn fra de forskellige kulturer plads og ladet vores fælles elementer smelte sammen til et samlet kunstnerisk udtryk.

Jacek Halas er dybt forankret i den polske musik og sangtradition. Han synger de gamle ballader fra før Kristi tid. Han spiller harmonika, drejelire og diverse andre instrumenter. Jacek udgør sammen med Alicja, der spiller et gammelt traditionelt instrument der på dansk kaldes en gardon, en fantastisk duo.

Parret er ofte i Danmark og spille skolekoncerter. Sammen med danske Klezmer Duo har de gruppen Eastwind.

Pris: 120 kr, børn under 0-4 år gratis, børn og unge 5-18 år halv pris. Billetter i døren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 okt

lørdag 19 - 23

 

Sønderho og Lejre danse

Poul Bjerager, violin

Rune Barslund, harmonika

Frederik Mensink, bas

Særegne og fantastiske danse og melodier på Lejreegnen for 100 – 200 år siden flettes med dans og musik i Sønderho for 50 år siden. Begge ses dermed i nyt lys.

Se mere herom

Program:

19:30 Dørene åbner

19:30 – 20:00 Poul fortæller om de to kulturområders dans og musik, og introducerer ballet og aftenens forløb

20- 23 bal

 

Pris:  Bal 120 kr, 100 for medlemmer. Billetter i døren

 

 

2-3 nov

lørdag - søndag

Børne-Unge balladeweekend

Velkommen til balladeweekend på Broby Gamle Skole – et hyggeligt døgn med sang, dans, musik, leg og fortællinger for små og store.

Alle kan deltage – weekenden er planlagt, så der både er plads til ”erfarne ballademagere” og dem, der deltager for første gang

 

Oplysninger om tilmelding og betaling m.m. kommer snarest

 

   
       

 

Folkekulturværkstedet har altid haft stor glæde og gavn af Broby Gamle Skole som tilhørssted. Nu er skolens fortsatte eksistens økonomisk truet. Folkekulturværkstedets vedtægter giver ikke mulighed for at yde andet end indirekte støtte til skolen, eksempelvis ved at afholde vore arrangementer på skolen i videst mulige omfang.

Jeres direkte støtte til skolen er af stor betydning, også for Folkekulturværkstedet.

Skolens direkte konto er   regnr. 2300   kontonr.  6896 727 700

 

   Se også hjemmesiden om Benny E. Andersen

Bennyarkivet

Siden foråret 2009 har Cecilie, Gerd, Dennis og Jørgen mødtes ned vekslende mellemrum for at indsamle, ordne og registrere Benny E. Andersens enorme kunstneriske produktion. Det var et arbejde Benny selv var begyndt på inden han døde januar 2007.

Indtil videre er der registreret

næsten 300 melodier "I anledning af"

over 100 børnesange

diverse ballademelodier

dertil kommer melodier til tekster af Halfdan Rasmussen, Jens August Schade, Torben Lange og mange flere

teatermusik TV (forestillinger, julekalender,…)

Registreringen bliver lagt ind på en database som nu tilgængelig på nettet så alle kan søge og finde noder, tekster og evt. lydklip.

Vi vil meget gerne høre fra jer, hvis I engang har fået en melodi af Benny i en eller anden anledning eller på anden måde ligger inde med materiale fra ham.

Bennyarkivet jfa@bgsbroby.dk       
Cecilie Andersen 5572 5036
Gerd Gottlieb 4541 4384
Dennis Mogensen 5670 6475
Jørgen From Andersen 5764 8362
Inge Beck 2046 7812

 

 

Broby Gamle skole har været ramme om folkekultur i mere end 30 år

Folkekulturværkstedet blev stiftet i 1987 og fik i starten en god støtte fra det, der dengang hed Statens Musikråd.

Det var en anerkendelse af den store vigtige opgave det er at være samlingssted for folkekulturens folk fra hele landet ja også fra resten af verden.

Mødet med musikkens ophav og rødder har været en stor inspiration ikke mindst for alle de børn og unge som kom på Broby Gamle Skole.

I dag er det småt med offentlig støtte – men heldigvis har Folkemusikhusringen, Statens Kunstfond, Sorø Kommune og forskellige fonde spyttet i kassen.

MEN vi kan slet ikke undvære den støtte vi får fra medlemmer i form af kontingent og gaver og regnskabet viser, at der er rigtig meget brug for flere penge.

Derfor:

Støt Folkekulturværkstedet Broby Gamle Skole

(for)bliv medlem

230 kr. eller 345 kr. for par

115 kr. for unge under 25 år

betal med netbank kontooverførsel til reg.nr. 1551 konto nr. 2400499

oplys navn på alle personer omfattet af kontingent indbetalingen

Husk også at give et ekstra gavebeløb

Anfør derfor også medlemsbeløbet + gavebeløbet

Vi vil gerne have din e-mail adresse

send en mail til pha@bgsbroby.dk

og anfør dine interesser f.eks. dans ballader harmonika børneballader

du vil få besked via mail når der sker noget

Broby gamle Skole, Suserupvej 55, Broby, 4180 Sorø


Webmaster: webmaster@bgsbroby.dk

Senest opdateret: 23. February 2024