Site map

Folkekulturværkstedet

Broby Gamle Skole

Forside
Op
Gypsy celebration 2005
koncerter okt 04
Folk og forskere
Øbal februar 04
Øbal april 04
Øbal marts 03
satiriske ballader jan 05
vestindisk musik aug 05

Folkekulturværkstedet  præsenterer en dag med dans og musik fra Vestsjælland

Lørdag  den 17. april 2004 kl. 14 - 24

Vestsjællandsk - Bal

En dag med dans og musik
fra Odsherred og Holbækegnen


efter spillemændene
Fløjtelaurs
og Ole Jensen

PROGRAM

 

14-18 Danseværksted og
historier om spillemændene
Dans ved Anders Christensen

18-20 Middag

20-24 Bal
med Fløjtelaurs orkestret
(Erik og Line Hoffman, Torben Hviid, Esben Olsen, Tommy Schomacker)
og Sven Ottosen m. fl. 

 

Pris for hele dagen inkl. spisning 100 kr

Bal alene 50 kr

Fløjtelaurs – eller Laurits Hansen - var en navnkundig spillemand i Odsherred i første halvdel af forrige århundrede. Hans instrument var violinen, men han spillede også tværfløjte, piccolofløjte og horn, og han har spillet kroballer, fester, i forsamlingshuse til baller over hele Odsherred og senere i Odsherreds folkedanserforening. Navnet fik han, fordi han spillede på sin lille fløjte, når han gik på vejen. Han var kendt som en fremragende spillemand, som en mand med et sprudlende humør og som komponist af en række spændende dansemelodier.

Fløjtelaurs-gruppen fra Københavns Folkemusikhus arbejdede i 1980’erne med hans musik og indsamlede sammen med den da 80-årige spillemand Valdemar Hansen og tidligere leder af Odsherreds Folkedanserforening Holger Jensen et stort materiale om Fløjtelaurs, for en stor dels vedkommende gennem oplysninger fra folk på egnen, der havde kendt ham. Gruppen udgav en bog og spillede hans musik til dans.

I forbindelse med Københavns Folkemusikhus’ 25 års jubilæum har gruppen genoptaget spillet og vil spille op til bal med Fløjtelaurs’musik. Forinden skal vi om eftermiddagen danse de nordvestsjællandske par- og turdanse igennem og høre om projektet og forhåbentlig en masse gode historier om spillemanden.

En del af eftermiddagen skal bruges til et helt nyt projekt, ’På sporet af spillemanden Ole Jensen, Mørkøv’, som folkemindeforsker og spillemand Sven Ottosen er i gang med. Projektet er baseret på et enestående nodefund på loftet hos spillemandens børnebørn. Sven Ottosen planlægger sammen med Trine Dester fra Tornved Lokalhistoriske Arkiv en DVD om spillemanden, som levede fra 1840 til 1927, og om hans liv og virke på egnen med den folkelige musik- og dansetradition. Der er fundet noder til og delvis optegnelse af danse, som ikke er beskrevet i de tilgængelige dansesamlinger, og vi skal sammen med folkemusik- og danseforskeren Anders Christensen og Sven prøve at få de gamle beskrivelser til at passe til musikken – et spændende eksperiment. Sven vil sammen med et par andre spille Ole Jensens musik til en del af ballet om aftenen.  

Op Gypsy celebration 2005 koncerter okt 04 Folk og forskere Øbal februar 04 Øbal april 04 Øbal marts 03 satiriske ballader jan 05 vestindisk musik aug 05

Senest opdateret: 01. October 2017